Coronavirus: Update (6) – Tegemoetkoming & ALV

Beste leden, we zijn weer bijna een maand verder na de laatste update vanuit Kunst & Kracht, hoog tijd voor nieuws. En er is ook wat nieuws te melden: 1) Wat gaat K&K voor jullie terugdoen vanwege het verminderde trainingsaanbod in deze crisistijd en 2) Hoe gaan we de verplichte ALV van mei/juni organiseren? Lees hieronder het antwoord op beide vragen.

Tegemoetkoming vanwege verminderde lesaanbod

We hebben als vereniging in de afgelopen weken hard nagedacht hoe we jullie enigszins kunnen compenseren voor het verlies aan les- en trainingsuren door de ‘intelligente lockdown’. Zoals eerder verteld moesten we eerst enig inzicht hebben in de verwachte openingsdatum van het binnensporten; dat lijkt nu 1 september te worden. Daarnaast wilden we natuurlijk weten wat deze hele periode voor impact heeft op de club.

Ondanks dat we als vereniging ons uiterste best hebben gedaan om jullie zoveel mogelijk een alternatief sportaanbod te bieden, via online lessen of via het trainen in de buitenlucht, hebben we ook begrip voor de vraag “wat gaat Kunst & Kracht terugdoen voor het verlies aan lessen?”. Ik moet daar wel bij vertellen dat we als vereniging niet de plicht hebben dat te doen voor leden – we zijn geen commerciële instantie waar een product of dienst wordt afgenomen maar zijn jullie lid van een (hele mooie ????) club – en daarbij was het een behoorlijke puzzel, omdat deze periode ook voor enkele financiële hoofdbrekens zorgt. Echter we snappen dat dat mogelijk ook voor onze leden geldt en dus gaan we wat terugdoen.

We bieden alle leden de mogelijkheid een maand contributie terug te vragen. Als je gebruik wilt maken van die mogelijkheid stuur je ons voor 1 juli een berichtje met je gegevens en dan zullen we de contributie van het vierde kwartaal van 2020 met een maand verminderen. We hebben hiervoor een apart mailadres geopend: corona-restitutie@kunstenkrachttilburg.nl. Waarom pas in het 4e kwartaal vraag je je mogelijk af? Dat komt omdat we met de ledenadministratie dit proces handmatig moeten verwerken; we gaan eenmalig de contributietarieven aanpassen voor iedereen die gebruik wil maken van dit aanbod. Zoals je begrijpt, de voorbereiding daarvan kost enige tijd. Dit betekent ook dat jullie binnenkort de contributie-inning van het 2e kwartaal kunnen verwachten.

We denken als K&K hiermee recht te doen aan het verlies aan lessen van jullie, rekening houdend met de financiële situatie van de club en de eenvoud van de gekozen oplossing. Er zijn ook alternatieve scenario’s de revue gepasseerd, zoals de gemiste trainingen inhalen, extra trainingen aanbieden in ons clubgebouw de Salto, en andere vormen van compensatie. De conclusie was dat deze regeling waarschijnlijk de minste hoeveelheid extra werk oplevert voor onze vrijwilligers, en voor de meeste leden de fijnste vorm van compensatie is: eenvoudigweg wat minder geld hoeven uitgeven.

De ALV – verschoven naar september

De vereniging is bij wet verplicht jaarlijks haar (financiële) beleid te verantwoorden voor het hoogste orgaan binnen de club: de Algemene Ledenvergadering (ofwel ALV, jullie dus). Dat gebeurt bij Kunst en Kracht altijd in de maand mei of juni.

In deze tijd is zoals jullie weten het organiseren van bijeenkomsten niet mogelijk, en een ALV via elektronische weg heeft wat voeten in aarde, zeker als er gestemd moet worden. Dat onderkent ook de overheid, en daarom is er een tijdelijke wet goedgekeurd door de kamer (https://sws.nl/nieuws/alv-in-corona-tijden/), waarmee clubs geholpen worden dit toch te kunnen organiseren. De wet biedt twee mogelijkheden, een alternatieve digitale vergadering, of uitstel van maximaal vier maanden. Kunst en Kracht heeft gekozen voor het laatste en zal daarom alle leden uitnodigen voor een ALV in september, in de verwachting dat we dan weer op gepaste afstand ‘bij elkaar’ kunnen zitten.

Tot slot, blijf gezond, blijf sporten en bewegen, en blijf vooral lid van de mooiste club van Tilburg. Als je vragen hebt over de restitutieregeling, gebruik dan ook corona-restitutie@kunstenkrachttilburg.nl, heb je een andere vraag, benader je trainer of stuur een mailtje naar info@kunstenkrachttilburg.nl. Ik hoop jullie allemaal weer spoedig in de gym- en turnzalen aan te treffen.

Stefan Dusee